Eira Talka

Heinäkuun alusta on vaadittu energiatodistus myös ennen vuotta 1980 valmistuneille pientaloille. Todistus tulee esittää talon tai siellä sijaitsevan asunnon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Vanhat pientalot on viimeinen rakennusryhmä, joka siirtyy vuonna 2013 voimaan tulleen energiatodistuslain vaatimusten piiriin.

Todistuksesta kannattaa tehdä ennakkoon luonnos verkossa sijaitsevaan energiatodistusrekisteriin. Tällöin todistuksen laatijan tarvitsee vain allekirjoittaa asiakirja sähköisesti ja toimittaa se tilaajalle. Näin talon tiedot voidaan ilmoittaa etukäteen myynti- tai vuokrailmoituksessa. Energiatodistus tulee olla nähtävillä myös asuntonäytöissä.

Todistuksen kirjoittaa pätevöitynyt energiatodistuksen laatija, joiden tiedot löytyvät osoitteesta www.energiatodistusrekisteri.fi.

Olemassa olevan talon energiatodistuksen teko edellyttää pakollista kohdekäyntiä. Käynnin aikana energiatodistuksen laatija tarkistaa muun muassa talon rakenteet ja järjestelmät.

Käynnin aikana ei avata rakenteita tai tehdä mittauksia. Tarkoituksena on vahvistaa, että talon piirustuksista ja muista asiakirjoista saadut tiedot pitävät paikkansa.

Kohdekäynti auttaa myös ehdotusten kirjaamisessa talon energiankäytön tehostamiseksi. Toimenpide-ehdotukset ovat oleellinen osa olemassa olevan talon energiatodistusta.

Todistuksen hankkiminen on talon myyjän tai vuokranantajan vastuulla. Se laaditaan aina koko rakennukselle, vaikka kohteena olisi esimerkiksi vain paritalon toinen asunto.

Virallisen energiatodistuksen tunnistaa siitä, että se on laadittu energiatodistusrekisterin kautta. Laillisessa todistuksessa on rekisteristä löytyvä todistustunnus sekä laatijan sähköinen allekirjoitus.

Energiatodistuksiin liittyvää neuvontaa tarjoaa Motiva Oy ympäristöministeriön toimeksiannosta sekä kuluttajille että energiatodistusten laatijoille osoitteessa www.motiva.fi/energiatodistus.

Puhelinneuvonta palvelee tiistaisin kello 9–12 numerossa (09) 6122 5090.

Neuvontapalvelu on suljettu heinäkuussa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio