Luonnossa työskentely antaa hyvät eväät työllistymiseen

Porin kaupungin Luontopaja rakentaa ja kunnostaa luontokohteita. Pitkäaikaistyöttömien työtoimintapaikkana luonto on osoittautunut erinomaiseksi ja halutuksi työpisteeksi.

Pekka Söderlund
Luonnossa työskentely antaa hyvät eväät työllistymiseen

Matti Haanpää on viihtynyt Luontopajan monipuolisissa töissä. Kirkkokallion liikunta-alueella Noormarkussa mies oli muun työryhmän kanssa rakentamassa puupenkkiä.

Pekka Söderlund

Tämän kevään ensimmäisiin lämpimiin päiviin lukeutunut torstai antoi oivan esimerkin, millaista työskentely luonnossa voi parhaimmillaan olla. Aurinko paistoi, linnut lauloivat ja Porin kaupungin Luontopajan työmiehet rakensivat Kirkkokallion liikunta-alueelle komean puupenkin. Penkin valmistumisen jälkeen miehet vielä siistivät ulkoilualueen ympäristöä.

Luontopaja on tarkoitettu pitkäaikaistyöttömille. Puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta, mutta pajan pomona toimiva Mikko Kataja haluaa jättää sanan "kuntouttava" pois kokonaan.

–Työtoiminta on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka ovat olleet työttömänä noin 300 päivää. Tämä ryhmä on nimenomaan liikkuva ryhmä, eli vakituista työpistettä ei ole. Me menemme sinne, missä tekemistä on. Rakensimme tänne Kirkkokalliolle puiset kuntoilutelineet ja siivosimme paikkoja. Tämä on vain yksi työkohde monien joukossa. Toiminta-alueenamme on koko Porin alue, kertoo Kataja.

Luontoon liittyviä töitä kyllä riittää. Esimerkiksi Porin seudun retkeilyreitti on tällä hetkellä osittain pahassa jamassa, jopa vaarallinen.

–Siinä olisi loputon työmaa. Komea retkeilyreitti on ollut osittain kunnostamatta jo kymmenen vuotta, joten töitä olisi paljon.

Luontopaja alkoi kokeiluluontoisena projektina, mistä käytettiin nimeä "Green Care -toiminta". Kataja itse vieroksuu ulkomaankielistä termiä, sillä työtoiminnan lisäksi monet matkailuyritykset ovat ottaneet termin omakseen.

–En halua, että tätä sekoitetaan minkään matkailuyrityksen toiminnan kanssa. Moni yritys on ottanut termin käyttöön ja nykyään sitä voisi pitää jopa muoti-ilmiönä.

Käytetään Porin Luontopajasta mitä nimeä vain, Green Care -perustuu tieteellisiin tutkimuksiin luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Katajan johtamaan luontopajaan kuuluu noin 60 henkilöä kolmessa eri ryhmässä.

–Ryhmät ovat olleet täynnä. Osa pitkäaikaistyöttömistä hakeutuu ryhmään itse, osa kutsutaan. Luonnossa työskenteleminen on osoittautunut halutuksi paikaksi.

Reilun vuoden aikana luontopajaan on osallistunut noin 120 henkilöä.

–20-30 henkilöä on noussut takaisin työelämään työskentelemään palkkatuella. Lisäksi muutama henkilö on päässyt suoraan töihin yrityselämään. Se ei kuulosta suurelta määrältä, mutta mielestäni ihan hyvin.

Pitkäaikaistyöttömät osallistuvat työtoimintaan yleensä kolmen tai kuuden kuukauden ajan. Poikkeuksiakin toki on, sillä Luontopajassa on tälläkin hetkellä yksi henkilö, joka on ollut mukana yli vuoden.

–Työtoimintaan voi osallistua enintään 24 kuukauden ajan. Sen jälkeen työllistettävän pitäisi päästä eteenpäin, kertoo Kataja.

Kokeiluluontoinen Luonnollisesti töissä -hanke päättyi huhtikuun lopussa. Vaikka Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama hanke päättyikin, Luontopajatoimintaa tullaan jatkamaan. Ainakin toivottavasti.

–Porin kaupungin päättäjät ovat olleet myötämielisiä Luontopajalle. Olemme solmineet hyvät yhteydet moniin porilaisiin päättäjiin ja luottamushenkilöihin. Tulevaisuudessa suunnitelmissa on kasvattaa tätä toimintaa siten, että työtoimintaan osallistuvien määrä jopa tuplaantuisi, Mikko Kataja kertoo.

Tällä hetkellä Porin kaupungin Luontopaja on omassa luokassaan Suomen laajin.

–Vastaavia projekteja on muuallakin, mutta näin isossa mittakaavassa tämmöistä pajaa ei ole vielä missään.

Luontopaja

Luontopaja on Porin kaupungin työllisyydenhoidon osa, joka on nopeasti muodostunut merkittäväksi toimijaksi Porin kaupungin tavoitteessa puolittaa työttömyydestä johtuvat sakkomaksut.

Asiakkaana ovat porilaiset pitkäikaistyöttömät, jotka ovat saaneet Kelan työmarkkinatukea yli 300 päivää.

Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama Luonnollisesti töissä -hanke päättyi huhtikuun lopussa. Näillä näkymin toimintaa tullaan jatkamaan ja tulevaisuudessa tavoitteena on tarjota työllistymispalveluita jopa sadalle pitkäaikaistyöttömälle.

Luontopajassa tehdään kaikkea luontoon liittyviä töitä maan ja taivaan väliltä eläintenhoidosta kasvien viljelyyn ja retkeilyreittien kunnostukseen.

Kirkkokallion liikunta-alueelle Noormarkkuun Luontopaja on tehnyt puiset kuntoilutelineet Helvi Wallin opastamana.

Luotopajassa ei ole mitään kiinteää työpistettä, vaan ryhmät liikkuvat eri kohteissa ympäri Poria.

Reilun vuoden toiminta-aikana Luontopajan kautta on työllistynyt 20-30 henkilöä työskentelemään palkkatuella. Muutama henkilö on työllistynyt myös yrityselämään.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio