Unohda ennakkoluulosi – "Helsingin herra" voi olla entinen naapurisi

Joonas Salli
Unohda ennakkoluulosi – "Helsingin herra" voi olla entinen naapurisi
Pekko-Joonas Rantamäki

Kuten moni muu vastakkainasettelu, myös pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välinen kuilu on syventynyt viime vuosina.

Siitä kepeänä esimerkkinä on MTV:n leikkimielinen Stadi vs. lande -tietovisailu, mutta rankempaa ja vakavampaa ainesta löytyy pelkästään seuraamalla suomalaisille niin rakkaita nettikeskusteluja.

Toimittaja Tuomas Enbuske kirjoitti keväällä Iltalehteen kolumnin, jossa hän esitti muka-älykkäitä perusteluja aiheelle "Miksi maalaiset ovat tyhmempiä kuin kaupunkilaiset?". Siitäkös riemu repesi, niin kolumnin kommenttikentässä kuin muualla sosiaalisessa mediassa.

Täällä maaseudulla puhutaan "Helsingin herroista", jotka eivät ymmärrä, että Kehä 3:n ulkopuolellakin on eläviä ja älyllisiä olentoja.

Helsingissä taas Enbusken tapaan hymähdellään vannoutuneille maalaisille, jotka eivät tajua omaa parastaan ja muuta kuolevalta maaseudulta kaupunkiin töiden ja sivistyksen perässä.

Molemmissa asenteissa on rutkasti korjaamisen varaa.

Ensinnäkin jo se fakta, että merkittävä osa helsinkiläisistä on muuttanut pääkaupunkiin muualta, vie pohjan kummaltakin ennakkoluulolta.

Moni "Helsingin herra" on syntyperäinen maaseudun asukas, joka kyllä hyvin tietää, että täällä on elämää ja älyä. Vannoutuneet maalaiset ja kotiseuturakkaus taas ovat juuri niitä tekijöitä, jotka estävät maaseutua kuolemasta.

Pohjimmiltaan ennakkoluuloissa ja vinoutuneissa asenteissa on kyse arvostuksen puutteesta.

Meidän tulisi arvostaa sekä kaunista ja kehittyvää pääkaupunkiamme että monimuotoista ja osaavaa maaseutuamme, siinä missä kansainvälisesti tunnettua puhdasta luontoamme.

Unohdetaan stadi vs. lande - ja me vs. ne -asetelmat. Elämä ja ihmiset eivät loppujen lopuksi ole kovin erilaisia vaikkapa Söörmarkussa ja Sörnäisissä.

Kuten täällä, Helsingissäkin eletään suurin osa arjesta pienissä piireissä. Sielläkin kuljetaan töihin, kouluun, kuntosalille ja kauppaan samoja, vakiintuneita reittejä.

Tärkeintä eivät ole puitteet, vaan se, mitä niiden sisältä löytyy.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio