Yhtenäiskoulu juhli suomalaisuuden päivää Noormarkussa

Yhtenäiskoulu
Yhtenäiskoulu juhli suomalaisuuden päivää Noormarkussa

Viidennen luokan laulajat ja soittajat esiintyvät.

Aulis Laakso

NOORMARKKU Perjantaina 12. toukokuuta vietettiin Noormarkun yhtenäiskoulun juhlasalissa suomalaisuuden päivää. Merkkipäivä oli myös J.V.Snellmanilla ja Lotalla. Salissa oli 250 oppilasta ja vierailijaa.

Vararehtori Jari Säikkö avasi tilaisuuden. Laulettiin yhteislauluja, koulun bändi esiintyi ja puhuttiin asiaakin.

Aulis Laakso kertoi satavuotiaan Suomen sodan ja rauhan ajoista. Rauhaa on ollut yhteensä 95 vuotta, sotaa viisi.

Tunnetut rauhat jo 1300-, 1500, ja 1600-luvultakin todistavat Suomen olleen olemassa kauan ennen itsenäistymistään. Käräjärauha, kirkkorauha, nais- ja kotirauha julistettiin Ruotsi-Suomen valtakuntaan jo 1220-luvulla.

Talvi- ja jatkosotaan osallistui Noormarkusta arviolta yli kuusisataa sotilasta, lottaa ja työvelvollista Sallan, Ilomantsin ja Kannaksen rintamilla ja osittain koko rintamalla.

Sodissa kaatui 126 noormarkkulaista ja haavoittui tai vammautui 116 sotilasta. Sodan myötä jäi suuri joukko sotaleskiä ja -orpoja.

Sotiemme veteraanit jatkoivat sodan jälkeen maan jälleenrakentamista, olivat mukana sotakorvausten maksussa ja rakensivat Suomesta tämän hyvinvointivaltion.

Olemme monilla mittareilla yksi maailman menestyneimmistä maista, jalkapalloa lukuun ottamatta. Kunnia ja kiitos veteraaneille.

Talvisodan jälkeen solmittu Moskovan rauha kesti vain runsaan vuoden, jatkosodan jälkeen tehdyn välirauhan jälkeen solmittiin Pariisin rauha 1947. Sitä rauhaa olemme saaneet nauttia yli 70 vuotta.

Lottien toiminnasta kotirintaman ja sodan vaiheissa, menetetyn Karjalan alueen evakuoinnista ja asukkaiden asuttamisesta ympäri Suomea kertoi oppilaille monipuolisesti Helvi Walli.

Noormarkkuun tulivat silloisen rautatieaseman kautta Ahlaisten, Merikarvian ja Siikaisten siirtolaisetkin, yhteensä satoja ihmisiä tavaroineen ja eläimineen.

Noormarkkuun sijoittui kymmeniä perheitä maatiloilleen ja muihin tehtäviin.

Suomi sai pitää asukkaansa, toisin kuin yleisesti Euroopassa, missä asukkaat jäivät muuttuneiden rajojen myötä valloittajien alueille asumaan.

Toivotaan rauhan jatkuvan ja työskennellään sen puolesta, kukin paikallamme.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio