Homojen ja lesbojen vihkiminen jakaa mielipiteitä - tilanne on tällä hetkellä 5-3

Viisi alueen kirkkoherroista suhtautuu kielteisesti homojen vihkimiseen. Kolme alueen kirkkoherraa olisi valmis vihkimään homoja.

Heikki Tyynysniemi
Homojen ja lesbojen vihkiminen jakaa mielipiteitä - tilanne on tällä hetkellä 5-3

Noormarkun kirkkoherra Kari Penttinen ei halua siunata homopareja kirkossa, vaikka kirkko tulevaisuudessa sen sallisi.

Kristiina Dyer

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot salliva laki astui voimaan maaliskuun alussa. Uudesta laista huolimatta Suomen kirkko suhtautuu edelleen kielteisesti homoparien vihkimiseen.

Samaa mieltä on valtaosa Pohjois-Satakunnan kirkkoherroista. Kielteisesti homoparien vihkimiseen suhtautuvat Noormarkun kirkkoherra Kari Penttinen, Pomarkun kirkkoherra Hannu Anttoora, Kankaanpään kirkkoherra Keijo Rainerma, Siikaisten kirkkoherra Olavi Ervasti ja Jämijärven kirkkoherra Jorma Pitkänen.

Esimerkiksi Penttinen on yksiselitteisesti sitä mieltä, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto.

–Tämä ei ole minun yksityinen näkemykseni, vaan koko Suomen luterilainen kirkko on tätä mieltä, ja tähän olen pappisvalassani aikoinani sitoutunut, Penttinen sanoo.

Entä jos kirkko jonain päivänä sallii homoparien vihkimiset kirkoissa, oletko valmis silloin vihkimään heitä?

–En voisi silloinkaan vihkiä homoja. Joutuisin eroamaan virastani, jos kirkko velvoittaisi kaikki papit vihkimään homoja. Pelkään, että kehitys vie siihen suuntaan, että meitä konservatiivisia pappeja ei kirkossa enää tulevaisuudessa suvaita, hän arvioi.

Penttinen ei halua edes rukoilla homoparien puolesta, vaikka se on nykyisin kirkoissa sallittua.

–Voin rukoilla kenen tahansa ihmisen puolesta, myös homon, mutta homojen parisuhteen puolesta en voi rukoilla. Ohjaankin tällaista rukoushetkeä toivovat homoparit Keski-Porin seurakuntaan, missä tällaisia rukoushetkiä järjestetään, Penttinen sanoo.

Pohjois-Satakunnan seurakunnista löytyy kolme kirkkoherraa, jotka vihkisivät homoja, mikäli kirkko sen sallisi. He ovat Honkajoen kirkkoherra Johan Lampinen, Lavian kirkkoherra Anna-Kaisa Hautala ja Karvian kirkkoherra Seppo Myyryläinen. Vastoin kirkon virallisia ohjeita he eivät kuitenkaan ole valmiita toimimaan.

–Tämä virkani ei ole yksityisasiani, vaan tässä tehtävässä on mielestäni noudatettava piispan ohjeita. Jos yksin saisin päättää, olisin ilman muuta valmis vihkimään homopareja, Anna-Kaisa Hautala sanoo.

Samaa mieltä on Johan Lampinen.

–Eihän homous ole synti. Jotkut syntyvät homoiksi. He eivät voi asialle mitään. Jotkut valitsevat homouden. Ei siinäkään ole mitään pahaa. Jumalan lapsia me kaikki olemme. Kyllä maailmassa on paljon suurempiakin ongelmia, Lampinen pohtii.

Hän on avautunut näkemyksistään julkisesti jo aikaisemmin. Satakunnan Kansassa julkaistun haastattelun jälkeen hän kertoo saaneensa monenlaista palautetta seurakuntalaisilta.

–Eräskin seurakuntalainen tuli luokseni silmät vihaa leiskuen ja ilmoitti eroavansa kirkosta näkemysteni takia. Toisaalta olen saanut palautetta, että ihminen haluaa pysyä kirkossa juuri näkemysteni takia.

Kirkolliskokous käsitteli viimeksi toukokuun alussa avioliittokäsityksen laajentamista koskevaa edustaja-aloitetta. Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous päättää ryhtyä valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkon avioliittokäsityksen laajentamista myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi. Aloitteessa ehdotetaan myös omantunnon vapauden periaatetta niin, että perinteisellä tavalla avioliittoon suhtautuville turvataan mahdollisuus olla ja toimia kirkossa tasavertaisesti.

Aloitteen tekijät pitävät tärkeänä, ettei avioliittokysymyksestä tule kirkon ykseyttä jakavaa tekijää. Tavoitteena on löytää ratkaisu, joka takaa omantunnon rauhan eri näkemyksien edustajille. Aloitteen oli allekirjoittanut 22 kirkolliskokousedustajaa. Kirkolliskokous lähetti aloitteen perustevaliokunnan käsiteltäväksi.


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Jos kirkko alkaa vihkimään homopareja niin eroan kirkosta,mielestäni se asia kuuluu lääkäreille nimittäin se ei ole kyllä normaaleissa rajoissa.Ei kaksituhattaluku tee siitä mitenkään hyväksyttävämpää.

 • Nimetön

  Niin, minun nuoruudessani ei ollut minkäänlaisia suuria ongelmia tässä asiassa. Vietin nuoruuteni pienessä maaseutupitäjässä eikä siellä ollut minkäänlaista homo- tai lesbo-ongelmaa.
  Oli vain vanhojapoikia ja vanhojapiikoja.
  Sotien jälkeen olivat aivan tavalliset arkipäivän ongelmat tärkeämpiä. Homoja ja lesboja on toki ollut niin kauan kuin ihminenkin on tällä planeetalla asunut.
  Maailma siis muuttuu ja ihmisten ajatukset sen mukana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio