Kiinnostus yrittäjyyteen kytee Pomarkussa – Hevosista uusi ammatti

Leppiniemen perhe muutti Porista Pomarkkuun vuosi sitten. Nyt arki pyörii hevosten ympärillä.

Pekka Söderlund
Kiinnostus yrittäjyyteen kytee Pomarkussa – Hevosista uusi ammatti

Sari ja Rami Leppiniemi muuttivat Pomarkkuun vuosi sitten. Pariskunta hankki 6-vuotiaan Suomenhevosen "Tulisin" tammikuussa. Ravuri on jo ehtinyt voittamaan yhden lähdön.

Pekka SöderlundPomarkku

Reilu vuosi sitten Sari ja Rami Leppiniemi asuivat Porissa.

Pariskunta oli muuttanut töiden ja opiskelujen perässä Kankaanpäästä karhukaupunkiin 11 vuotta aiemmin.

Sitten tuli aika pakata lapset ja tavarat autoon ja muuttaa maalle. Leppiniemet ovat asuneet Pomarkun Korvenkylässä noin vuoden päivät.

Nyt pariskunnalla on tallissa kolme omaa hevosta ja poni, vastavalmistunut ratsastuskenttä ja valtava into toimia hevosten parissa.

Sari Leppiniemellä on pitkä hevostausta, hän on toiminut hevosten kanssa pienestä pitäen. Ramilla sen sijaa ei hevostaustaa ollut. Viime syksy muutti kuitenkin kaiken. Ravikärpänen tuli ja puraisi tilan isäntää.

–Purema oli sen verran kova, että tammikuussa ostimme ravihevosen, toteaa Rami.

Aiemmin tallissa oli jo ratsuhevonen, sillä ratsastaminen on Sarin "juttu".

Elämä pyörii tällä hetkellä täysin hevosten ympärillä.

–Päivä alkaa viiden aikaan aamulla, jolloin tallille mennään ensimmäisen kerran. Tallin ovet sulkeutuvat illalla kello 20 aikoihin. Ei siellä tietenkään koko aikaa olla, mutta muutaman tunnin välein pitää antaa hevosille heiniä ja tekemistä tallilla on aina. Kesällä homma on hieman helpompaa, koska hevoset ovat laitumella, kertoo Rami.

Sari käy vuorotöissä Porissa, Rami puolestaan työskentelee hitsarina parin kilometrin päässä kotoa sijaitsevassa yrityksessä.

–Työpaikan sijainti on napakymppi hevosten hoidon kannalta. Pääsen ruokatunnilla ruokkimaan itseni lisäksi myös hevoset, toteaa Rami.

Syksyllä elämänrytmiin tulee jälleen muutos, kun Sari lähtee Ypäjän hevosopistoon opiskelemaan hevostenhoitajan ammattia. Koulu kestää kaksi vuotta.

–Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meillä on kaksi vuotta aikaa kehittää omaa talliamme siten, että voisimme perustaa tämän ympärille yritystoimintaa, kertoo Sari.

Mikäli kaikki menee pariskunnan suunnitelmien mukaan, Sari jää opiskelun jälkeen hoitamaan tallia täyspäiväisesti.

–Isoja ratsastuskeskuksia löytyy Kankaanpäästä, Porista ja Siikaisista. Pomarkussa on meidän kaltaisia pieniä maalaistalleja, joten ratsastustoiminnasta on mahdollista saada liiketoimintaa Pomarkussa, kertoo Rami.

–Nyt moni ratsastuksen harrastaja joutuu käymään kymmenien kilometrien päässä harrastamassa, jatkaa Sari.

Tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen Leppiniemen tallin läheisyyteen rakennettiin viime syksystä lähtien reilun kokoista ratsastuskenttää, mikä valmistui muutama viikko sitten.

–Kenttä tehtiin sen verran isoksi, että siinä mahtuu liikkumaan useampi ratsu kerrallaan, kertoo Sari.

Korvenkylä on sijainniltaan mitä mainioin hevostoiminnan pyörittämiseen.

–Täällä on paljon metsäautoteitä, missä pääsee ratsastamaan ja liikkumaan kärryjen kanssa. Maanomistajat ovat olleet myötämielisiä hevosten liikkumiselle alueillaan, kiittelee Rami.

Entä se ravikärpäsen puraisu? Rami tietää, että sielu on myyty ravihevosille.

–Onhan se oma, uskomaton maailmansa. Olemme käyneet oman hevosen kanssa raveissa jo useaan otteeseen. Huomaan jännittäväni niitä jo monta päivää etukäteen, toteaa Rami.

Sarin isä Raimo Ranne on pitkän linjan ravimies. Hän toimiikin pariskunnan ravihevosen, 6-vuotiaan Suomenhevostamman valmentajana.

–Päivittäin olemme appiukon kanssa tekemisissä. Raimo kertoo miten hevosen kanssa pitää harjoitella ja minä hoidan käytännön työn. Yhteistyö on toiminut erinomaisesti.

Maalaistalli

Sari ja Rami Leppiniemi muuttivat Porista Pomarkkuun vuosi sitten. Perhe asettui Korvenkylään, missä Sarin isä oli pitänyt aiemmin hevosia.

Tällä hetkellä tallissa on 1 ravihevonen sekä 1 ravihevoseksi kasvatettava varsa, 1 poni, ja 2 ratsuhevosta, joista toinen on perheen oma.

Sari Leppiniemi aloittaa opiskelut Ypäjän hevosopistossa syksyllä.

Parin vuoden kuluttua on tarkoitus perustaa ratsastukseen keskittyvä yritys. Tavoitteena ei ole perustaa mitään suurta ratsastuskeskusta, vaan pysyä pienenä ja idyllisenä maalaistallina.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio