Kolumni: Isä ja tytär reenaa

Kolumni: Isä ja tytär reenaa
Jyrki Lepistö

Jos erelline kolumni naise lokiikast oli etten sanos uskalias temppu ni tää kertoo ittesuajeluvaisto puutteest täysi.

Meinaa tua, jos vähä valota ko isä valmentaa ja tytär sit o se valmennettava.

Kaikkiha se ny tiätää, et ko se muksu o piäni, ni isi tiätää kaike. Ja ko se on teini, ni se ei tiär mittää. Ja sit myähemmi saaraa semmone piäni tulitauko joka tahtoo lauet taisteluks melko piänest.

Mut, jos täs ny kertosi vaiks semmose peruslenki sujumisest sunnuntaisi.

Se oli ain viis tuntii suuri piirtei ko kotoo lährettii perinteisee kokoontumispaikkaa, joka tuntee nime koppi. Se on tos Linnasilla pääs oleva leipomo.

Siä tulee sit koppihoitoo. Mut enneko sin päästii ni tapahtu mone moist.

Mää ole aamuäree ain. Se näkyy ja varsinki kuuluu.

Ko likka lähti ni sil o ain joku hukas.

Mää siit sit huomautin ain ja sanoi, et mää e haluu myöhästyy.

–Sen kus meet . Ajat nii hiljaa et parempi lähteekki. Tuumailee nöösi.

No yleensä en lähteny vaan istui ulkon pyärä pääl ja kihisi kiukust. Ja sit lährettii ja kovaa.

Sit kysyi jossai kohtaa et onks vararenkas, pumppu ja onks taskus varavavaatteit.

–Ei oo, enkä tarvi.

Likka oli tual Belgiaski kuukausitolkul ilma mitää varajuttui eikä tosiaa siä tarvinnukkaa. Muutama kerra meni renkas, mut ain löyty joku kentlemanni, joka anto omas ja viä vaihto se.

On seki epätasa-arvoo. Kerra koiti itteki saar jostai ko meniki kaks kertaa, mut meinattii ajaa ylitte vaa. Miäs saa kyl orotel.

Mut täs kohtaa verepaine nousi jo vähä ko tiäsi et näil mettäkorpiteil mää jouru antaa oma renkaa sit ja ol itte ilma jos huanosti käy.

No kopil kyl ain lopult päästii ja kavereide kans liikkeel. Muutama kilsa ja yleensä likal tuli kylmä.

–Mul o vilu.

Mää siihe, et nii kai onki. Olsit laittanu jotai muut pääl ja ot tost ny vaik mu hanskat kato ko mää e palel. Äänesävy semmone kasvattava.

Sit ajettii parikymment kilsaa hiljasuure vallas. Mut mää katteli likkaa ain ja oroti. Se katto ain suaraa etee mut mulkoili sivusilmäl. Tai ainaki must tuntu niin. Sit se alko moittii mu ajamist.

–Millai sää ajat. Älä heilu ja huaju siin ko kaarat kaikki koht.

Mää ko tiä kaike, ni em mää semmost kuuntel. Sanoi takas, et ei tost tuu mittää tost su touhust.

Sit taas jatkettii vähä aikaa, ja mää yleensä en osannu lopettaa vaa naputi ja naputi ja mont kertaa se likka poltti päreens veti uukkari ja häipy omil teil.

Ei se silti koskaa menny kotii vaa ajo yleensä enemmä ko mää. Kyl mää se ain tiäsinki jo siä lenkil ja kesti jotenki. Vaik mikää ei oo nii pyöräilijäsialust riipaisevaa ko oot jo koton, toine kysyy kilsat ja onki ajanu enemmä. Eli ei se reenaamist vältelly. Se ei vaa viittiny kattel mu naamaa.

Ja lopputulos me tiäretää.

Mut ei tää systeemi erelleenkään muuttunu oo muute ko sillai, et mää kiappaa ympäri ko oo vanhemmiten pehmentyny. Mut kyl mää yritä ain ajaa sit hiukka ekstraa ko tiän et se likkaa harmittaa, jos oo ajanu enämpi.

Jokku mult kysyy ohjeit, et miten oo valmentanu ja kasvattanu. Mää sano, et tuuril. Ko juttu o kyl nii, et ko sivust kuuntele välii samalaisii isiä ja äitei, mua alkaa ärsyttää ja tekis miäli sanoo, et voisit ny vähä ol kannustavampi. Ja oo sanonukki. Mut toisaalt kyl tua pyäräilymaailma o kova. Ja siä tulee kyl palautet. Joku tallipäälikkö kerra haukku koko joukkuee ja osa porukast ei sitä tahtonu kestää, mut lika pokka piti. Yks kysy et millai se kesti tollai.

–Amatööri toi kiukuttelus o. Oon tottunu.

Moni tiätää et meil o myäs poika mut se o seittämä vuat nuarempi ja liittyy ajohoommii myähemmi ko likka asusteli jo ulkomail. Siitä riittää kaikellaist tarinaa, jote palataa asiaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio