Näyttelyssä Pom-pom-pom-pom Pomarfin

Tuuli Heervä
Näyttelyssä Pom-pom-pom-pom Pomarfin

Mallissa ja värissä on löytynyt.

Tuuli Heervä

POMARKKU Isotkin asiat alkavat pienestä. Muun muassa tämä asia tulee selkeästi esiin Pomarkun kirjastoon kesäksi kootussa Pomarfinin kenkätehtaan historiaa valottavassa näyttelyssä. Näyttely on osa Pomarkun 150-vuotisjuhlavuotta.

Pieni oli ainakin se Pomarkun keskustan vuokramökki, jossa Kirsti ja Toivo Leppänen aloittivat kengänteon tammikuussa 1960. Ja aika isolta näytti tuotantohalli muutamaa vuosikymmentä myöhemmin. Tämän ja paljon muuta kertovat näyttelyn kuvat.

Tuuli Heervä
Pomarfinin historiaan avautuu näyttelyssä monia mielenkiintoisia ikkunoita.

Pomarfinin historiaan avautuu näyttelyssä monia mielenkiintoisia ikkunoita.

–Materiaalia olisi ollut valtavasti. Mitään valmista arkistohuonetta ei ollut, mutta aina löytyi uusi mielenkiintoinen laatikollinen materiaalia, kertoo näyttelyn koonnut Kati Aalto, jonka päivät kuluvat Pomarfinin verkkokaupan ja markkinoinnin parissa.

Pomarfin on ollut paikkakunnalla merkittävä tekijä isona työnantajana ja on siten osa monen pomarkkulaisen henkilökohtaista historiaa.

–Pyrin nostamaan isosta aineistosta esiin juuri ihmisiä, Kati Aalto sanoo näyttelystä.

Moni bongaa taatusti tuttuja kasvoja kuvista, ja aika moni itsensäkin.

Ensin Leppäsen pajalla tehtiin lasten kenkiä, sitten mallisto laajeni aamutossuihin ja miesten kenkiin, ja sitten menestys kasvatti yritystä yhä isommaksi ja samalla osaksi yhä useamman pomarkkulaisen arkea.

Leppäsen oma perhe kasvoi yrityksen rinnalla ja mukaan yrittäjyyteen.

Pomarfinillä eivät perheen ulkopuolisetkaan käyneet vain töissä.

–Tykyä oli jo vuosikymmeniä sitten. Urheilulla on ollut merkittävä osansa työntekijöiden vapaa-ajassa. Sekin tulee esiin näyttelyssä, Kati Aalto vinkkaa.

Mukana on oltu niin Karhu-viestissä kuin Tukholman maratonin kympilläkin. Mitaleja ja pokaaleita on tullut alueen lentopallo- ja kaukalopallosarjoista.

Oman esittelynsä näyttelyssä saa myös yhteistyö valtakunnan tason kuuluisuuksien kanssa. Mukana kuvioissa olivat 1980-luvulla niin Popeda, Mikko Alatalo, Mika Sundqvist kuin Neumannkin.

Juuri niistä ajoista jäi elämään muun muassa hitti: Pom-pom-pom-pom Pomarfin!

Dingo-yhtyeen keulahahmo Neumann oli mukana suunnittelemassa nimeään kantanutta kenkämallistoa.

Neumann-mallistoa.

Neumann-mallistoa.

Yleisöltä tullutta palautetta on sitäkin otettu mukaan näyttelyyn. Koulutytön siistillä kaunokirjoituksella tekemä kirje kertoo helpotuksesta, kun löytyi isoja naisten kokoja ja vielä nuorta tyttöä miellyttävistä malleista.

Todellisesta kiintymyksestä jalkaan sopiviin kenkiin kertoo se hellyttävä miesten kenkäpari, josta ei enää neljännesvuosisadan käytön jälkeen ole paljon jäljellä. Omistaja ei raaskinut niitä lopultakaan hävittää. Eikä sitten kyllä kengät valmistanut firmakaan.

Asiakas ei raaskinut hävittää viimeiseen asti käytettyjä kenkiään, jotka olivat ihan parhaat jalassa.

Asiakas ei raaskinut hävittää viimeiseen asti käytettyjä kenkiään, jotka olivat ihan parhaat jalassa.

Kirjaston näyttely kuljettaa Pomarfinin tarinan nykypäivään asti.

–Modernille huopamallistollemme on myönnetty tänä vuonna Fennia Prize -palkinto, Kati Aalto kertoo.

Nähtävillä on myös uusinta Gore-Tex-teknologiaa.

Pomarfinin tarina tarjoaa mielenkiintoisia kurkistuksia paikalliseen yrityshistoriaan asiaa jo tunteville sekä uusille tutustujille.

Pomarfin-näyttelyyn voi tutustua 24. heinäkuuta asti Pomarkun kirjaston aukioloaikoina.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio