Pekka Söderlund

Sotaveteraani Kauko Kaapeli viettää rauhallisia eläkepäiviään synnyinkodissaan Noormarkun keskustassa. Noormarkun nuorin rintamalla taistellut veteraani on hyvässä kunnossa, vaikka ikää on kertynyt kunnioitettavat 91 vuotta. Viime kuukausina kävelyn kanssa on ollut ongelmia, koska mies kaatui ja mursi lonkkansa viime syksynä.

Tänään torstaina vietetään kansallista veteraanipäivää. Porissa on alueen pääjuhla, mutta sinne menemistä mies vielä tiistaina haastatteluhetkellä empi.

–Paikalliseen seppeleenlaskuun ja kahvitteluun osallistun, mutta saa nyt sitten nähdä jaksanko lähteä Poriin asti kuuntelemaan puheita, pohtii Kaapeli.

Sotaveteraanien asiat ovat nykyään hyvin. Päävastuun kunniakansalaisten hyvinvoinnista kantavat valtio ja kunnat. Hyvänä lisänä toimivat sotaveteraaniyhdistykset, jotka omalla toiminnallaan pyrkivät parantamaan rintamalla palvelleiden miesten ja naisten elämää.

Harveneva veteraanijoukko saa entistä enemmän tukea valtiolta. Viime vuonna valtio myönsi kunnille 523 euroa veteraania kohden sotaveteraanien kotona asumisen tukemiseen. Tänä vuonna summa on kolminkertainen, 1645 euroa.

–Meitä on niin vähän jäljellä, että ei meistä ole enää suurta riesaa valtiolle, toteaa Kaapeli pilke silmäkulmassaan.

–Tämmöistä huomiota en ole veteraaniaikanani kokenut. Näin hyvin meillä ei ole koskaan vielä ollut.

Elämä oli täysin toisenlaista sotien jälkeen.

–Sodan jälkeen meni varmaankin 25 vuotta, että uskalsi edes naapurille sanoa olleensa sodassa. Niistä retkistä ei silloin paljon puhuttu. Veteraanien asema parani vasta 1970-luvun puolivälissä, jolloin myös aseveljet ryhtyivät kokoontumaan yhteen.

Syynä salailuun oli sen aikaisella poliittisella ilmapiirillä sekä silloisen nuorison ideologialla, mikä halveksi sodissa taistelleiden miesten ja naisten tekemisiä.

Sotaveteraanien yhdistystoimintaan Kauko Kaapeli liittyi vasta vuonna 1989. Sitä aiemmin yhdistystoimintaan ei ollut haluja eikä oikein aikaakaan.

–Ensimmäinen tehtäväni oli toimia veteraanilipun kantajana sotaveteraanin hautajaisissa. Silloin Noormarkun kirkko oli remontissa, joten kannoin lippua kylmiöstä hautausmaalle, missä pappi siunasi vainajan. Sinä kesänä kaikki siunaustilaisuudet pidettiin ulkona.

Sittemmin Kaapeli on toiminut monenlaisissa tehtävissä. Nykyään hän toimii Noormarkun Sotaveteraanit ry:n hallituksen jäsenenä.

Noormarkun Sotaveteraanit ry:llä menee kohtuullisen hyvin. Yhdistys "syö enemmän kuin tienaa", mikä on veteraaniyhdistyksen tavoitekin. Yhdistyksen varat käytetään sotaveteraanien hyväksi. Rahaa ei jätetä lojumaan pankkitileille.

Vielä muutama vuosi sitten Noormarkussakin varusmiehet suorittivat sotaveteraanikeräystä, mutta kolme vuotta sitten siihen tuli stoppi.

–Mielestäni ovelta ovelle kiertäminen oli nöyryyttävää, eikä meillä ollut mitään syytä kerjätä. Silloin yhdistys päätti, että Noormarkussa sotaveteraanien hyväksi kerätään rahaa muulla tavalla kuin kerjäämällä.

Siitä lähtien Noormarkun Sotaveteraanit ry on hankkinut varoja muun muassa jäsenmaksuilla, joululehden ilmoitustuotoilla, joulukuusien myymisellä sekä muutamien yritysten lahjoituksilla. Yhdistys käyttää tällä hetkellä vuositasolla noin 1000 euroa enemmän rahaa kuin tienaa.

Katso video, missä Kauko Kaapeli kertoo, millainen oli hänen sotatiensä.

 

Noormarkun Sotaveteraanit ry on perustettu vuonna 1980.

Perustamishetkellä yhdistykseen kuului 212 rintamalla taistellutta sotaveteraania. Tällä hetkellä yhdistyksessä on 8 sotaveteraania.

Vuoden 2017 alkaessa Suomessa oli sotiemme veteraaneja jäljellä 17 000, heistä sotainvalideja oli 2 500. Kunniakansalaistemme keski-ikä on jo 92 vuotta.

Kansallista veteraanipäivää vietetään 27. huhtikuuta. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran 1987.

Suomen Sotaveteraaniliitto ry täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Alun perin liitto käytti nimeä Rintamamiesten asutusliitto. Nykyisen nimensä se sai vuonna 1964.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio