"Juhlavuoden kunniaksi" tuo taidetta sekä ruoka- ja tapakulttuuria Noormarkkuun

Tello Anttilan maalauksista syntyi luontevasti Suomi 100 -näyttely.

Pekko-Joonas Rantamäki
"Juhlavuoden kunniaksi" tuo taidetta sekä ruoka- ja tapakulttuuria Noormarkkuun

Esa Anttila kertoo, että hänen vaimonsa oli taitava tussiakvarellien tekijä. Kaikki muutkin tekniikat toki luonnistuivat. Kuvassa öljymaalaus "Puusta pudonnut turkoosi omena".

Pekko-Joonas RantamäkiNoormarkku

Satakuntalaislähtöinen taiteilija Tello Anttila maalasi vuonna 1977 Wenzel Hagelstamin galleriassa pidettyyn näyttelyynsä sinivalkoisen Juhlavuoden kunniaksi -teoksen. Kyseessä oli itsenäisen Suomen 60-vuotisjuhla, ja siitä lähtien Anttila maalasi aina vähintään kymmenen vuoden välein uuden samannimisen taulun.

Nyt jo edesmenneen Anttilan Juhlavuoden kunniaksi -maalaukset sekä muita teemaan sopivia teoksia ovat esillä Noormarkussa Galleria Liisa Ekqvistillä. Suomi 100 -näyttely "Juhlavuoden kunniaksi" on nähtävillä galleriassa elokuun loppuun asti.

–Kun tätä juhlavuotta alettiin suunnitella muutama vuosi sitten, tuli mieleen, että Tellon teoksista voisi tällaisen näyttelyn toteuttaa. Olihan siinä jo valmis konsepti, toteaa Anttilan aviomies ja itseään "pensselinpesijäksi" kutsuva Esa Anttila.

Galleria Liisa Ekqvist on ensimmäinen näyttelypaikka kiertueella, johon on lupautunut mukaan myös Emil Cedercreutzin museo Anttilan synnyinpaikassa Harjavallassa.

Sinne teokset viedään lokakuun lopulla. Näyttelypaikkoja on tarkoitus hakea myös pääkaupunkiseudulta ja muista kunnista, joissa Anttilan töitä on aiemmin ollut esillä.

Ekqvistillä Tello Anttilan näyttely on nyt neljättä kertaa.

–Halusimme saada vielä ainakin kerran Tellon työt esille. Mukana on myös teoksia, joita meillä ei ole aiemmin ollut, Liisa Ekqvist kertoo.

Teosten aiheet ovat monipuolisia, mutta toistuvana teemana on ruoka ja ruokakulttuuri.

Siihen liittyen Galleria Liisa Ekqvistillä järjestetään myös juhlaillallinen 19. elokuuta. Illalliskortin lunastaneita on jo Porvoosta asti.

–Näyttely ei ole pelkkiä tauluja, vaan siihen kuuluu myös ruoka- ja tapakulttuuria. Taiteilija itse oli näiden asioiden puolestapuhuja, Ekqvist toteaa.

Kuun lopussa pidetään nuorisolle suunnattu tapahtuma.

–Siellä tarjoillaan suomalaista juhlaruokaa ja keskustellaan suomalaisesta tapakulttuurista.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio