Kasvukausi pahasti myöhässä – neljännes Satakunnan rukiista laossa

ERIIKA AHOPELTO
Kasvukausi pahasti myöhässä – neljännes Satakunnan rukiista laossa
Kirsi RajalaMerikarvia

Kylmä ja epävakaa sää on ollut turmiollista viljelykasveille, tiedottaa Pro Agria. Viljelysten kasvu ja kehitys on monin paikoin myöhässä normaalista noin 10–14 vuorokautta. Pahimmillaan kasvu on myöhässä jopa kolme viikkoa. Parhaiten kesän vaihtelevasta säästä ovat selvinneet aikaisin kylvetyt kasvustot.

Syysviljoja ja aikaisia ohria päästää puimaan aikaisintaan elokuun loppupuolella. Viljelijät odottavat ja toivovat nyt hartaasti, että sää poutaantuu ja lämpenee. Muutaman tulevan viikon sääoloilla on ratkaiseva merkitys satojen laatuun ja määrään. Jos keli pysyy jatkossakin yhtä epävakaana, on epävarmaa saadaanko tänä vuonna laadukkaasti kypsynyt sato.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli maan etelä- ja keskiosassa harvinaisen kolea. Heinäkuun sateet jakautuivat maahan hyvin epätasaisesti. Elokuussa alkaneet voimakkaat sadekuurot ovat lakoonnuttaneet paikoin pahasti tulevaa viljasatoa. Lakoontuneita ruiskasvustoja on eniten Satakunnassa, jossa viljoista lakoon on painunut noin 20–25 prosenttia. Rukiin ja syysvehnän satoa arvioidaan määrältään välttäväksi. Kevätvehnän tilanne on arvioiden mukaan parempi, kunhan sadonkorjuukausi on poutainen ja lämmin. Ohra- ja kaurasadon odotetaan olevan jopa erinomaista. Kosteat säät ovat lisänneet lehtilaikkutautien ja punahomeen riskiä viljoilla.

Avomaan vadelmien satokausi on käynnistynyt viime viikolla. Kasvustoissa on runsaasti raakileita, mutta myös vadelman kasvaminen laadukkaasti vaatisi poutasäätä. Seuraavaksi kypsyvät pensasmustikat ja herukat. Runsaan kosteuden ansiosta marjat ovat tänä vuonna suurikokoisia.

Mansikoiden satokausi on taas lopuillaan. Sato saattaa jäädä ennustettua pienemmäksi. Sateet ovat vaikeuttaneet mansikan poimimista ja kasvustoissa on esiintynyt tavallista enemmän harmaahometta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio