Pääkirjoitus: Työn sankareilla mahdollisuus hakea eläkettä

Päivi Leppilahti

Tänä päivänä on melko harvinaista, että työntekijä jää eläkkeelle työpaikasta, missä on ehtinyt olla yhtäjaksoisesti töissä 40 vuotta. Toki tällaisiakin löytyy.

Elokuun alusta lähtien raskaan työn raatajilla on ollut mahdollisuus hakea uutta työuraeläkettä. Eläkelainuudistuksen mukaan uutta eläkettä voivat hakea 63 vuotta täyttäneet, jotka ovat tehneet raskasta tai kuluttavaa yötä vähintään 38 vuotta.

Mikä on raskasta työtä? Ulkopuolisin silmin katsottuna voi ajatella, että hoitoalan henkilöillä on raskas työ, samoin kuin palomiehillä. Työ voi olla myös henkisesti raskasta, joten jokainen eläkepäätös on syytä tehdä tapauskohtaisesti.

Ihan jokainen joka kokee itsensä raskaan työn raatajaksi, ei voi kuitenkaan uutta eläkettä saada. Eläkettä hakevalla pitää olla vielä töitä tai töiden loppumisesta ei saa olla kulunut liikaa aikaa.

Pitkä työura tai ikä eivät takaa työuraeläkettä eikä mikään ammatti automaattisesti, vaan vaatimuslista on pitkä.

Aivan mahdottoman suuri joukko tuskin on hakemassa työuraeläkettä, sillä työkyvyttömyyseläke on saajalleen parempi ratkaisu. Siinä otetaan huomioon myös tekemättä jääneiden työvuosien kertymä.

Uutta eläkettä ei ole myöskään mahdollisuus saada, jos syystä tai toisesta saa vaikkapa työkyvyttömyyseläkettä.

Työuraeläke on sen alkamiseen mennessä kertynyt eläke ja sen vuoksi pienempi kuin työkyvyttömyys- tai vanhuuseläke.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio