Sinilevän määrä lisääntynyt meressä – Ilmoita havainnoistasi!

Merja Ojala
Sinilevän määrä lisääntynyt meressä – Ilmoita havainnoistasi!
Kirsi Rajala

Kuluvalla viikolla Lounais-Suomen merialueilla on tehty useita havaintoja sinileväesiintymistä, tiedottaa ELY-keskus.

Sinilevän määrä on vuodenaikaan nähden tavanomainen, vaikka merivesi on hieman totuttua viileämpää.

Vakiohavaintopaikoista Rauman Otanlahdelta ja Naantalin Kirkonsalmelta on havaittu vähäinen määrä sinilevää. Myös kansalaishavaintoja on ilmoitettu merialueilta.

Mannervedeltä Pyhärannan ja Uudenkaupungin rajalta on tullut useita ilmoituksia sinilevistä. Näytteet on määritelty laboratoriossa.

Näytteissä on ollut runsaasti Anabaena-suvun sekä merivedessä myrkyttömän Aphanizomenon-suvun sinileviä. Anabaena-sinilevät saattavat muodostaa myrkyllisiä kantoja etenkin runsaissa esiintymissä. Myrkyllistä Nodularia-sinilevää todettiin harvakseltaan.

Järvivesien sinilevätilanne on erittäin hyvä. Järvivesien havaintopaikoilla ei ole kuluvalla viikolla tehty ollenkaan havaintoja sinilevästä. Myöskään kansalaishavaintoja ei ole tullut. Aikaisempiin vuosiin verrattuna tilanne on hyvä. Viileän ja vaihteleva sää on näkynyt tänä kesänä selvästi sinilevähavainnoissa.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan kansalaisten levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata omia levähavaintoja joko kirjautumalla palveluun www-sivuilta tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio