Piia Koskiahde

Suunnitelmat rakentaa ikäihmisten palvelutalo korkealle kalliotontille Noormarkun Palomäessä on saanut alueen asukkaat takajaloilleen.

Porin tekninen lautakunta päätti jo kesäkuussa vuokrata Koukkutie 4:n tontin Plus Hoivakiinteistöt Oy:lle, mutta 34 noormarkkulaista allekirjoitti oikaisuvaatimuksen, jossa ehdotettiin paremman paikan etsimistä palvelutalolle.

Hoivakiinteistöt haluaa vuokrata rivitalotontin perustettavan yhtiön lukuun. Tontille on tarkoitus rakentaa palvelutalo 30 asukkaalle.

–Tontti on ihan asuinalueen keskellä kaikkein korkeimmalla paikalla. Jos siihen tulee 1 200 neliömetrin rakennus, se vastaa kymmentä omakotitaloa, kauhistelee vaatimuksen ensimmäisenä allekirjoittanut Jorma Vehmanen.

Pasi Juhola
Suunnitellun vanhainkodin sijainti Noormarkussa.

Suunnitellun vanhainkodin sijainti Noormarkussa.

Hänen mielestään palvelutalon rakentaminen haittaisi pahasti nykyisten asukkaiden yksityisyyttä.

–Palvelutalosta olisi suora sihti muutaman kymmenen metrin päähän alas naapurien pihoihin. Toisella puolella näkymä olisi suoraan ikkunoista sisään. Sen jälkeen pitäisi olla aina verhot kiinni.

Lisäksi asukkaat murehtivat rakennustöiden vaatimia kallion räjäytyksiä. Niiden uskotaan vaurioittavan talojen perustuksia ja maalämpöputkistoa.

–Kaikki alueen omakotitalot ovat saman peruskallion päällä. Tiiliseinät ovat kappaleina, jos kalliota aletaan räjäyttelemään. Se on aivan sata, Vehmanen arvioi.

Vaatimuksessa vedotaan myös siihen, että suuri työmaa räjäytyksineen pelottaa lapsia.

–Naapurustossa on pieniä lapsia, jotka varmasti kärsivät unihäiriöistä ja tuntevat muutenkin pelkoa räjäytysten ja muun rakennusmelun vuoksi.

Tekninen lautakunta ei tiistain kokouksessaan lämmennyt asukkaiden oikaisuvaatimukselle vaan päätti hylätä sen yksimielisesti.

–Asiasta keskusteltiin kyllä aika pitkään, mutta lopulta katsottiin, ettei vaatimusta voida hyväksyä, kertoi lautakunnan puheenjohtaja Antero Kivelä (vas.) kokouksen jälkeen.

Lautakunnan mukaan oikaisuvaatimuksessa esitetyt näkökohdat eivät ole sellaisia, että voimassa olevia asemakaavoja pitäisi niiden vuoksi jättää toteuttamatta.

–Kyseinen tontti on voimassa olevassa asemakaavassa rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialuetta. Tontti on tarkoitettu rakennettavaksi, kirjataan perusteluissa.

Niiden mukaan rakentamisesta aiheutuu kaupunkiympäristössä tyypillisesti häiriöitä ja joskus myös vahinkoja.

–Ympäristöhäiriötä aiheuttavien toimintojen valvonnasta ja vahinkojen korvaamisesta on tarpeelliseksi katsotut säädökset lainsäädännössä.

Palomäessä ei aiota tyytyä oikaisuvaatimukseen hylkäämiseen.

–Mielessä on käynyt, että lähdetään sitten käymään paikan päällä Turun hallinto-oikeudessa. Täytyy porukalla suunnitella, miten edetään, Vehmanen pohtii.

Tontista on väännetty kättä aiemminkin.

–Yli 40 vuotta sitten taisteltiin samasta mäestä. Silloin siihen oli kaavoitettu tontti kolmelle kerrostalolle. Se muutettiin rivitalotontiksi, mutta parasta olisi rauhoittaa koko kallio virkistysalueeksi.

Jos palvelutaloa ryhdytään rakentamaan, aiotaan naapurustossa olla tarkkana.

–Rakentaja tarvitsee kaikkien rajanaapurien allekirjoitukset. Samassa yhteydessä sitten otetaan taloista valokuvat ja kirjataan sen hetken kunto. Jokaisesta vauriosta lähtee lasku, Vehmanen vakuuttaa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Ihmettelenpä

    Nyt vaikuttaa lapselliselta touhulta perustelut . Siihen vaan ja saadaan työpaikkoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio